Sunday, December 22, 2024
Home > Campanii > Indemnizatia de doctorat in pericol ?

Indemnizatia de doctorat in pericol ?

Atragem atenția asupra unor prevederi stranii cuprinse in recentul  Proiect de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative . Astfel, 

Art. VI – Alineatul (1) al articolului 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.  


  Art. VII – (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a identifica și aproba posturile care implică atribuții specifice obiective și cuantificabile care justifică acordarea indemnizației prevăzute la alin.(1) al art.14 din Legea-cadru nr.153/2017.

(2) Odată cu aprobarea posturilor pentru care se justifică deținerea titlului științific de doctor, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de dispune modificarea fișelor de post, prin stabilirea unui set de atribuții obiective și cuantificabile care să fie avute în vedere de conducătorul structurii cu prilejul verificării modului în care activitatea personalului care deţine titlul ştiinţific de doctor este valorificată în mod suplimentar.  
De ce e necesar ca salariatii din educație să justifice sporul de doctorat? Federatiile sindicale din Educatie vor face demersuri pentru ca personalul angajat în Educație ( didactic de predare si didactic auxiliar ) sa fie exceptat de la aceste prevederi.