Sunday, December 22, 2024
Home > Evenimente > Ajutorul de la stat pentru plata bonei, adoptat. Cum se vor acorda sumele în funcție de veniturile părinților

Ajutorul de la stat pentru plata bonei, adoptat. Cum se vor acorda sumele în funcție de veniturile părinților

Camera Deputaților a adoptat, pe 12 martie, proiectul de lege privind acordarea unui ajutor de la stat pentru plata unei bone care are în grijă un copil de vârstă preșcolară. Sumele vor fi acordate în funcție de veniturile părinților, fiind cuprinse între 200 și 700 de lei lunar.

În primul rând, pot beneficia de acest ajutor doar persoanele ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei lunar pe membru de familie și care au în îngrijire un copil de vârstă preșcolară. Beneficiarii pot fi părinții copilului, reprezentantul legal al acestuia sau persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Art. 5. – (1) Pentru a beneficia de ajutorul financiarpersoanele prevăzute la art. 2 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să fie cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare;

b) sunt angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură, ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată.

(2) Pot beneficia de ajutorul financiar și persoanele care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) lit. b) dacă îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții:

a) sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă;

b) nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București.

(3) Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniţă.

Proiectul prevede și condițiile în care ajutorul financiar nu este acordat, este suspendat sau retras.

Art. 6. – Nu pot beneficia de ajutorul financiar persoanele prevăzute la art. 2 care se află în una sau mai multe din următoarele situații:

a) este asistent maternal profesionist;

b) copilul/copiii sunt în întreținerea acestor persoane;

c) este asistentul personal al copilului sau beneficiază de indemnizația prevăzută la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

d) se află în perioada de concediu pentru creșterea copiilor;

e) nu şi-au achitat impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.

Art. 13. – Dreptul la ajutorul financiar încetează în următoarele situații:

a) la împlinirea de către copil a vârstei de 6 ani;

b) a intervenit decesul copilului;

c) copilul intră în sistemul de creșă/grădiniţă;

d) încetează activitatea bonei;

e) schimbarea domiciliului în altă localitate;

f) nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare;

g) se înregistrează situația prevăzută la art. 9 (solicitantul are obligația de a depune la serviciul public de asistență socială, din 6 în 6 luni, o declarație pe propria răspundere privind menținerea condițiilor de acordare a ajutorului).

Ajutorul financiar pentru plata bonei se calculează în funcție de veniturile părinților.

Art. 3. – La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar, în condițiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 4. – (1) Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

a) până la 2100 lei – 710 lei;

b) de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;

c) de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;

d) de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.

(2) Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară.

Noua lege a fost trimisă spre promulgare președintelui României. După ce va fi promulgată, va intra în vigoare la 60 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, cu excepţia art. 17, care intră în vigoare la 15 zile de la data publicării.

Art. 17. – Pentru acordarea ajutorului financiar prevăzut de prezenta lege, autoritățile administrației publice locale aprobă, prin hotărâre a consiliului local, metodologia de aplicare, în funcție de specificul local, hotărâre emisă în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului articol.