Thursday, November 21, 2024
Home > Campanii > Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE!

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE!

l

La data de 1 februarie 2022, a avut loc pichetarea sediului Guvernului României, acțiune de protest la care au participat circa 1500 persoane, multe dintre acestea venind de la distanțe apreciabile. Protestul de astăzi a scos încă o dată în evidență faptul că există nemulțumiri majore în rândul salariaților din învățământ.

O delegație a reprezentanților celor 3 federații organizatoare ale acestui protest, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ a purtat discuții cu reprezentanți ai Executivului desemnați de premierul Nicolae Ionel Ciucă, și anume: doamna Ligia Deca, ministrul Educației, domnul Mihnea Claudiu Drumea, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, domnul Sorin Ion, Secretar de Stat Învățământ Preuniversitar în Ministerul Educației și domnul Mădălin-Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Reprezentanții părții sindicale au reamintit reprezentanților Executivului motivele protestului de astăzi, revendicări care au fost aduse la cunoștința Prim-Ministrului și la data de 19.12.2022 în cadrul întâlnirii de la Guvern.

Reamintim revendicările părții sindicale:

  1. Aplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic;
  2. Elaborarea unei noi grile de salarizare pentru salariații din învățământ, care să țină cont de importanța muncii prestate; găsirea unei soluții pentru majorarea indemnizațiilor pentru personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar, precum și pentru directorii instituțiilor de învățământ care nu au mai obținut nicio majorare în ultimii 3 ani;
  3. Majorarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de conducere, atât personalul didactic auxiliar, cât și pentru directorii unităților de învățământ, având în vedere că acestea nu au mai fost majorate în ultimii patru ani;
  4. Aplicarea regulamentului pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ;
  5. Elaborarea normativelor pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar.

Referitor la revendicarea de la pct. 1, domnul consilier Drumea a afirmat că s-au făcut analize pe marginea acestei probleme și că se încearcă găsirea unei soluții.

Partea sindicală a solicitat ca acest lucru să fie tranșat în cel mai scurt timp, existând promisiunea ca săptămâna viitoare să se ia o decizie, sperăm noi, favorabilă.

În ceea ce privește revendicarea de la punctul 2, având în vedere faptul că aplicarea grilei propuse de Ministerul Educației, împreună cu partenerii sociali, implică suplimentarea consistentă a bugetului Ministerului Educației, reprezentanții celor 3 federații sindicale au solicitat o întâlnire cu liderii partidelor politice din coaliția guvernamentală.

Legat de punctul 3, reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ca acest lucru să se rezolve prin actul normativ care trebuie dat pentru aplicarea imtegrală a legii nr.153/2017 pentru personalul nedidactic.

Referitor la cerințele de la punctele 4 și 5, în perioada imediat următoare, vor începe discuțiile la Ministerul Educației.

Partea sindicală a atras atenția că, dacă nu se va primi în cel mai scurt timp un răspuns favorabil, protestele vor continua cu o amploare și mai mare.

­­

Comunicat de presă, 30.01.2023

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat.

 Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. 

În ceea ce privește salarizarea personalului  didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice.

Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.   

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.

         PREŞEDINTE,                                PREȘEDINTE,                              PREŞEDINTE,

     Simion HANCESCU                 Marius Ovidiu NISTOR                    Anton HADĂR