Monday, January 27, 2025
Home > Campanii > Sindicatele din educație acuză politizarea învățământului: A sosit momentul să se pună capăt acestui flagel

Sindicatele din educație acuză politizarea învățământului: A sosit momentul să se pună capăt acestui flagel

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere”, susține mișcarea sindicală condusă de Simion Hăncescu. Într-un mesaj remis presei la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, FSLI – unul dintre marile sindicate din educația preuniversitară – acuză că “politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ”.

“Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic”, susține FSLI.

Foto: Facebook FSLI
  • Amintim că legea educației din 2011 prevedea descentralizarea sistemului școlar și impunea noi concursuri pentru angajarea directorilor. Directorii de școli ar fi trebuit să fie aleși de Consiliul de Administrație al școlii, pe bază de concurs organizat de școală, nu de inspectoratul școlar județean. Însă o Ordonanță de Urgență promovată în 2014 de Guvernul Ponta a readus angajarea directorilor și a profesorilor de către sistemul de educație.
  • Sindicatele din educație “s-au remarcat” atunci printr-o lipsă de reacție. Detalii aici
Simion Hancescu si Ecaterina Andronescu la o conferinta FSLI / Foto: Facebook FSLI
Comunicatul integral remis de FSLI astăzi, 24 ianuarie 2020:

“FSLI: Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o:

EDUCAȚIA TREBUIE SĂ NU MAI FIE POLITIZATĂ!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, dincolo de valoarea istorică a acestui eveniment, el ne amintește și despre valori care, din păcate, aproape că au fost uitate de poporul român: unitate, interes național și lupta împotriva dezbinării.

Lecția istoriei este folosită cel mult demagogic, la evenimente care au ca scop doar atragerea capitalului de imagine. Ceea ce a uitat clasa politică a României în ultimii treizeci de ani este faptul că atunci când ești la cârma unei țări, ai obligația morală să aperi cu demnitate binele poporului pe care îl reprezinți. Oare ce vor învăța, peste ani, copiii noștri din cărțile de istorie, despre ce s-a întâmplă în România, de la evenimentele din 1989 și până în prezent? Realitatea demonstrează că politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere.

Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic. Depolitizarea sistemului de învățământ este obligatorie, pentru că am scăpa practic de modul defectuos în care este gestionat sistemul de educație.

Considerăm că educația trebuie să fie în atenția tuturor celor care conduc această țară, iar cei care se vor opune depolitizării nu fac decât să își asume eșecul unei reforme, victimele fiind elevii acestei țări!

Preşedinte FSLI,

Simion HANCESCU”

EduPedu.ro
Foto: INQUAM Photos – Marius Dumbraveanu