Thursday, November 21, 2024
Home > Campanii > Sorin Cîmpeanu anunță scenariile posibile pentru acest an școlar: Cel mai pesimist – Evaluarea Națională în august și BAC în septembrie. Cel mai optimist – reluarea școlii în luna mai

Sorin Cîmpeanu anunță scenariile posibile pentru acest an școlar: Cel mai pesimist – Evaluarea Națională în august și BAC în septembrie. Cel mai optimist – reluarea școlii în luna mai

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii probabile, la care se lucrează la Ministerul Educației în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumtatea lunii septembrie.

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a explicat ce înseamnă aceste scenarii probabile:

Scenariul 1 (optimist)

„Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.ro.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a ținut să precizeze că „în afara stării de urgență, structura anului școlar este stabilită prin ordin de ministru in învățământul preșcolar, în timp ce în învățământul superior, structura e stabilită de fiecare universtate în parte.

Legat de posibilitatea ca materia predată acum online să fie considerată predare și să nu mai fie recuperări de materie: „Va fi o perioadă de completare – sunt discipline al căror specific nu permite predarea/evaluarea în online. Situația trebuie tratată de la caz la caz”, a mais spus Cîmpeanu.

”O precizare: Ministerul Educatiei este cel îndreptățit să vină cu prezentarea detaliată a acestor scenarii, iar partenerii ministerului, Consiliul Național al Rectorilor, Federațiile de elevi și părinți, sindicatele, vor susține ministerul în identificarea celor mai bune soluții în raport cu scenariile prezentate de minister”, a subiniat președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Anterior, Sorin Câmpeanu a declarat la Realitatea Plus că nu are cum să fie repetat anul școlar în condițiile în care peste 70% din materia de anul acesta a fost predată, iar în această perioadă a cursurilor suspendate „profesorii au dat dovadă de o implicare extraordinară în predarea online”.

Sorin Cîmpeanu, la Realitatea Plus: „Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea școlii la începutul lunii mai, iar cel mai puțin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională, care ar putea fi organizat la sfârșitul lunii august. În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist. Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul înghețarea sau repetarea anului școlar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condițiile în care 70% din materie fost ocupată predată.”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat deja că cel mai probabil școlile vor fi închise până după Paște, iar Sorin Cîmpeanu susține că „cel mai optimist scenariu” prevede începerea școlii la începutul lunii mai. Asta înseamnă că o posibilă dată pentru reluarea școlii, în acest „cel mai optimist scenariu” ar putea fi luni, 4 mai. Scenariul nu a fost până acum confirmat sau infirmat de autorități.

Reamintim că în tot sistemul preuniversitar cursurile au fost suspendate pe 11 martie. Mai întâi durata supendării era până pe 22 martie, iar odată cu declararea stării de urgență cursurile au fost suspendate până pe 16 aprilie. Ministrul Educației a anunțat apoi că școlile vor fi închise până după Paște, cel puțin.

Ieri, după ce vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că unul dintre scenariile la care lucrează autoritățile ar fi înghețarea anului școlar, ministrul Educației Monica Anisie a dezmințit informația și a declarat pentru Edupedu.ro că nu este luat în calcul scenariul înghețării anului școlar: “în ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină licența, MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență”

Calendarul anului școlar 2019-2020 arată că zilele libere acordate elevilor prin măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului înseamnă 18 zile efective de școală, potrivit analizei Edupedu.ro.

Iată calendarul școlar al Semestrului al II-lea („vacanța de coronavirus” este în casetele cu roz din calendar):

Text: EduPedu.ro

Foto: Gov.ro